www.radeberry.com

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Pentru cine bat clopotele

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Pentru cine bat clopotele

  Acest articol este preluat in totalitate, cu acordul autorului, de pe trenduri.blogspot.com. Tema articolui e una curenta dar insuficient mediatizata si anume bancile straine care activeaza in Romania incep sa puna presiune pe statul roman sa le finanteze problemele de lichiditate.

  Iată că ceea ce estimam, īncepe să se īntāmple. Profitānd de cota de piaţă pe care o au, bancherii străini(īn frunte cu austriecii, evident!) īncep să ceară imperativ bani statului romān. Asta īn condiţiile īn care instituţiile pe care le conduc sunt pur particulare, iar īn luarea deciziilor lor de business nu a fost consultat sub nicio formă statul romān(iar pe tine, īn calitate de contribuabil, īn mod sigur nu te-au consultat). Şi, īn mod sigur, acţionarii acestor instituţii nu s-au gāndit nicio clipă atunci cānd băncile dumnealor duduiau să īmpartă dividendele cu cineva.

  Declaraţiile pe care le fac aceşti băieţi deştepţi ai finanţelor sunt halucinante. Herbert Stepic(CEO Reiffeisen International) a şi propus o sumă: "Pentru rezolvarea problemelor de lichiditate de pe piaţa romānească estimez că ar fi suficient un pachet de 5 miliarde de euro, care poate fi discutat cu Bruxelles-ul"(cf. Ziarul Financiar şi Hotnews). Īn acelaşi ton, Răsvan Radu(preşedinte executiv al Unicredit Ţiriac Bank) spune: "Băncile din Romānia au acţionari străini, dar sunt bănci romāneşti pentru că finanţează economia Romāniei şi nu a altor ţări, pentru că lucreză cu angajaţi romāni şi contribuie la creşterea economică şi mi se pare normal să fie susţinute īn caz de nevoie"(Ziarul Financiar). Cireaşa de pe tort aparţine lui Steven van Groningen(preşedinte Raiffeisen Bank Romania): "Este o greşeală să se spună <<>>. (...) Cu toţii am contribuit la situaţia de azi, inclusiv BNR, prin măsurile de reglementare şi nu se poate spune că este doar vina băncilor străine".

  Mai mai că mă apucă plānsul. Din declaraţiile respectivilor "neprihăniţi" rezultă clar că ei, bieţii, nu s-ar fi aflat īn situaţia asta dacă noi nu am fi existat. Au uitat oare domniile lor cum se priveau superior cānd mai apărea cāte un nebun care le spunea că trebuie īncetinită creditarea? Au uitat cine sunt principalii vinovaţi pentru bula imobiliară şi pentru creşterea isterică a consumului? Se pare că au memoria scurtă din moment ce acum vin pe un ton ultimativ trāntindu-ne īn faţă cota lor de piaţă şi ameninţāndu-ne cu probleme pe care le-ar putea avea economia noastră. Dincolo de acest şantaj este clar vorba de disperare. Īnsă oricāt de mare le-ar fi disperare, nu cred că un contribuabil onest trebuie să plătească pentru că o bancă a finanţat construcţia unor complexe rezidenţiale care nu se mai vānd. Sau pentru faptul că un amărāt, ameţit de experţii financiaro-imobiliari, a plătit pe o garsonieră cāt pentru un apartament cu 3 camere. Ca īn orice business este vorba de asumarea riscului, iar cei care nu au fost capabili să-l evalueze corect trebuie să plătească. Nu cred că eu sau tu suntem vinovaţi pentru că o bancă a īndopat un individ cu zeci de produse de creditare, unul mai riscant decāt celălalt. Dacă respectivul individ nu-şi plăteşte datoria este o problemă strict īntre el şi bancă, nu trebuie să intervină statul pentru acoperirea pierderii. Parcă asta e economia de piaţă, nu-i aşa domnilor bancheri? Sau economie de piaţă e numai cānd trebuie luat profitul, iar cānd sunt probleme trebuie să fim flexibili şi īnţelegători?

  Din păcate, īn perioada imediat următoare vom asista la campanii impresionante de lobby, vor apărea analişti isteţi care să ne explice cāt de multe avem de cāştigat dacă vom acoperi găurile băncilor. Cāt de frumos va fi dacă ne vom īmbăta cu apă rece şi vom accepta să ştergem toată prostia lor cu buretele nostru de euro. Şi, pentru a fi credibili, probabil vor apela ca şi pānă acum la figuri politice anoste din ţările lor de baştină care vor face vizite de curtoazie īn anemica noastră ţară pentru a ne arăta unde e adevărul.

  Acum trebuie să fim mai lucizi ca oricānd şi să nu cădem īn capcană. Nimeni nu ne poate garanta că Austria nu va fi "următoarea Islandă"(crede cineva că garantarea integrală a depozitelor din băncile austriece este altceva decāt un slogan?), la fel cum e clar că dinspre Italia nu poate veni nimic bun atāt timp cāt la putere se află o figură politică dubioasă şi rudimentară. E timpul ca statul romān să arate că e puternic şi să nu cadă pradă unor şantaje ieftine. Dacă sunt bănci cu probleme īnseamnă că BNR trebuie să le pună sub supraveghere, iar dacă treaba nu merge, trebuie să se aplice legea(faliment sau naţionalizare, că tot e la modă)! Aşa cum am mai spus, nu trebuie repetată greşeala americană! Decāt să se cheltuiască inutil bani pentru acoperirea unor găuri financiare mai bine se face un fond de creditare a economiei. Cu banii acestui fond poate fi creditată economia prin intermediul băncilor de stat, iar atunci efectele crizei vor fi atenuate.

  Ştiu că trenduri.blogspot.com este un blog mic, care se adresează unui segment extrem de īngust, dar cred cu tărie că acum trebuie făcut ceva pentru īmpiedicarea unei prostii din partea autorităţilor. Aşa că vă īndemn īn primul rānd să vă exprimaţi opiniile prin comentarii la acest text şi, dacă aveţi un site, să promovaţi acest articol(fie printr-un link, fie prin copierea integrală a conţinutului său). Cu toate că nu prea sunt adeptul acţiunilor de acest gen, cred că putem face ceva pentru stoparea unui dezastru.
  Cool.

 • #2
  E interesant articolul dar nu cred că prin informarea publicului roman se poate stopa un eventual dezastru. Chiar daca ar fi la TV si sa tina vre-o saptamana, chiar doua, nu o sa influenteze cu nimic.

  Precum a zis si autorul e un segment foarte mic care ar putea intelege si mai mic segmentul interesat. Dar e bine de publicat articole de genu asta pentru ca contribuie la imbogatirea cunostintelor despre cum merg lucrurile in lumea reala
  All Your Pips Are Belong To Us!

  Comment


  • #3
   adevarat... apropo de acest subiect|articol, saptamana trecuta am primit un fel de caterinca despre toata treaba asta cu bancile, investitorii etc. Sincer cred ca are un substrat foarte puternic... cu toate ca pare inofensiva o gasiti la http://blog.roren.ro/2008/12/01/criz...la-imobiliare/

   Ca si acest articol, am primit linkul si-l dau mai departe... poate mai deschidem cate un ochi...

   Comment


   • #4
    e buna caterinca
    All Your Pips Are Belong To Us!

    Comment


    • #5
     de ce bat clopotele mitica? e mai simplu asa

     Comment


     • #6
      Manipularea pietei

      140901678.htmlhttp://finance.yahoo.com/news/banks-...140901678.html

      Comment

      Working...
      X