www.radeberry.com

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Indicatori economici importanti

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Indicatori economici importanti

  Puteti vizita site-ul Dailyfx si sa dati click pe butonul “Economic Calendar” pentru a accesa cele mai importante anunturi economice fundamentale ale saptamanii. Cele mai importante comunicate economice sunt marcate cu “high” ca nivel de importanta si sunt colorate in rosu.


  Daca dati click pe titlurile anunturilor de stiri SAU daca dati click pe semnul “+” din capatul dreapta al tabelului, veti obtine informatii suplimentare despre eveniment, cum ar fi definitia lui, sursa din care provine comunicatul de presa si eventuale comentarii ale analistilor de la DailyFX.  Puteti deasemenea seta timpul comunicatelor de presa in Eastern Standard Time (EST) sau GMT(Greenwich Mean Time), puteti vedea cand bancile centrale au intalniri si anunturi legate de politica monetara, puteti selecta in functie de data, valuta sau importanta, vedeti datele publicate saptamana trecuta sau previziunile pentru saptamana viitoare.


  Acum ca stiti unde sa gasiti toate aceste informatii folositoare, hai sa vorbim despre unii dintre cei mai importanti indicatori economici, care pot misca puternic piata si pot stabili tendinte pe termen lung. Vom vorbi despre acestea prin prisma dolarului american, intrucat perechile valutare care contin USD reprezinta peste 80% din piata valutara.


  Dar tineti minte ca acelasi tip de indicatori ai unei tari(desi s-ar putea sa fie numiti in fiecare tara in moduri diferite) afecteaza valuta tarii respective in acelasi fel.


  Ratele dobanzii:

  -sunt unul dintre cele mai mari importante aspecte care influentează valutele. De exemplu, daca aruncati o privire la graficul EUR/USD preturile Treasury Bond (obligatiuni ale Trezoreriei SUA) cu randament la zece ani veti observa ca atunci cand graficul obligatiunilor o ia in sus dolarul coboara comparativ cu euro, iar cand graficul o ia in jos dolarul creste in raport cu euro.


  Veti observa ca atunci cand creste valoarea obligatiunilor cu scadenta la 10 ani, in general si dolarul face la fel in raport cu euro. Cu alte cuvinte, euro tinde sa coboare in raport cu dolarul atunci cand creste randamentul obligatiunilor la 10 ani.


  Aceasta pentru ca atunci cand dobanzile cresc, un investitor poate obtine mai mult de pe urma banilor lui. Astfel cererea pentru valuta cu dabanda mai mare creste, aceasta ducand implicit la intarirea valutei respective. In acelasi fel, daca intr-o tara dobanzile incep sa scada, banii tind sa iasa din acea valuta, aceasta ducand la deprecierea valutei.


  S-a dovedit, in decursul timpului, ca acesta este cel mai important factor care misca valutele pe termen lung. Totusi haideti sa mai trecem in revista si alti factori importanti care duc la miscarea valutelor si crearea de trenduri.


  Nivelul salariilor cu exceptia muncitorilor din agricultura (Non-Farm Payrolls – NFP):

  -urmareste numarul angajatilor din Statele Unite (cu exceptia muncitorilor din agricultura). Deci acest indicator include majoritatea angajatilor americani. Cand numarul celor angajati creste, aceasta inseamna ca sunt create mai multe slujbe, ceea ce inseamna ca sunt angajati „oameni noi”, care acum au bani de cheltuit pe bunuri de consum, servicii, etc. ceea ce va impulsiona cresterea economica. Deci in timp dolarul va creste. .


  Pe de alta parte, daca numarul de angajati descreste (in special daca si rata somajului incepe sa creasca procentual), dolarul va suferi pe termen lung. Aceasta din cauza ca daca se pierd slujbe vor fi bani mai putin de cheltuit care sa alimenteze in continuare economia.


  De-a lungul anilor, acest indicator a variat in medie intre -150.000, cand economia scadea si +300.000 atunci cand economia era in crestere puternica.


  Surplus comercial/Deficit comercial:

  -balanta comerciala este diferenta dintre valoarea monetara a exporturilor si importurilor dintr-o economie pe o anumita perioada de timp. O balanta pozitiva a comertului este cunoscuta ca si surplus comercial si consta in a exporta mai mult decat este importat; o balanta comerciala negativa este cunoscuta ca si deficit comercial.


  De-a lungul anilor, unul dintre lucrurile pe care cateva tari la-au vrut a fost sa aiba un surplus comercial in schimburile efectuate cu S.U.A. Iata o lista cu cateva tari care au reusit acest lucru in ce priveste schimburile comerciale efectuate cu S.U.A: Singapore, Hong Kong, Brazilia, China si uneori Australia si Germania.


  Un surplus comercial ajuta o tara si implicit valuta acesteia in timp ce un deficit comercial tinde sa o afecteze pe termen lung. Motivul pentru care acest lucru se intampla este pentru ca un surplus comercial atrage bani spre valuta tarii respective.


  Cu alte cuvinte, daca S.U.A. cumpara bunuri din Singapore, atunci dolarul S.U.A. este vandut in scopul de a fi cumparati dolari singaporezi, iar cu acesti dolari sa fie cumparare bunuri produse in Singapore. Acest lucru tinde sa dezechilibreze balanta cererii si a ofertei si in timp sa deprecieze dolarul S.U.A fata de dolarul singaporez.  Deci un surplus comercial in crestere este bun pentru ca ne arata ca banii “curg” catre valuta tarii respective.


  Indicele Preturilor de Consum (Consumer Price Index – CPI):

  -CPI este intruchiparea inflatiei. Cum imblanzesti CPI? Prin ridicarea ratei dobanzii.


  Acum stim ca cresterea ratei dobanzi duce in timp la intarirea valutei, dar cum stim daca CPI-ul este indeajuns de ridicat ca sa justifice o ridicare a ratei dobanzii si mai ales cand se va intampla aceasta? Putem gasi informatii despre ratele de dobanda si nivelul de confort al bancilor centrale vizitand site-ul: http://www.reserve-bank.com/cb.htm


  Nota: in general, multe banci centrale au un nivel de confort al inflatiei de circa 2-4% anual. Odata ce se apropie de 4% sau ajunge la acest nivel, ele iau in considerare ridicarea ratei dobanzii.


  Odata ce ajungeti pe site, dati click pe tara pe care o vreti si va va duce la site-ul bancii centrale respective.


  Acum ca am discutat despre o inflatie ridicata, sa vorbim si despre o inflatie coborata. O inflatie coborata arata ca cererea de bunuri incetineste, iar acest lucru indica de obicei ca asistam si la o incetinire a cresterii economice. Ce poate face o banca centrala pentru a oferi tarii o “injectie revitalizanta” si a redresa lucrurile? Poate cobori rata dobanzii. Totusi cand banca centrala face asta, banii tind sa fuga din acea valuta catre tarile care au o rata a dobanzii mai ridicata (sau cu sperante de crestere). Deci CPI ne ofera un avertisment timpuriu despre cum ar putea evolua ratele dobanzii si implicit trendul pe care l-ar putea urma valuta.


  Vanzarile de retail:

  -arata increderea consumatorilor prin modul in care acestia isi cheltuiesc banii (sau “daca” ei cheltuiesc si “cat de mult” ei cheltuiesc).
  De exemplu, daca consumatorii gandesc ca slujbele lor sunt sigure si timpurile sunt bune, ei vor cheltui mai usor, iar daca timpurile sunt grele si ei ar putea fi in pericol sa-si piarda slujbele atunci ei sunt mai inclinati spre economisire si cheltuie mai chibzuit.


  Deci, dupa cum va puteti imagina, cand vanzarile de retail sunt puternice, este un bun semn pentru economie si pentru valuta tarii, daca vanzarile de retail slabesc aceeasi slabiciune va fi arata si de moneda tarii respective. In cele din urma moneda unei tari este intruchiparea a ceea ce gandeste lumea in mod colectiv despre acea tara.


  Produsul Intern Brut (Gross Domestic Product – GDP):

  -urmareste cresterea economica a unei tari. O economie in rapida extindere tinde sa atraga mai multi bani deoarece creste foarte mult si evident ca sunt “timpuri bune”. De aceea valuta o duce bine in acest mediu economic. Pe de alta parte, cand PIB-ul isi incetineste cresterea, sau chiar mai rau, se contracta, atunci banii incep sa se retraga din acea valuta.


  Dupa cum vedeti, investitiile pe piata valutara sunt “masina de vot suprema”. Fiindca daca investitorii din intreaga lume gandesc ca lucrurile merg bine pentru o economia/tara in comparatie cu altele din lume, atunci ei vor “vota” cumparand valuta acelei tari. In mod contrar, cand economia dintr-o tara nu merge prea bine, investitorii vor “vota” vanzand valuta acelei tari.
  Deci valuta este “masina de vot” colectiva suprema, deoarece valuta intruchipeaza tot ce se petrece in tara din punct de vedere economic, politic, etc. Toate acestea sunt luate in consideratie in nivelul pretului valutei la momentul respectiv.


  Scopul analizei fundamentale:

  -rezultatul final si scopul intregii analize fundamentale este de a vedea care tari sunt cele mai puternice si care sunt cele mai slabe din punct de vedere economic, a imperechea valutele acestor tari si a tranzactiona cu ele, cumparand valuta tarii mai puternice contra valuta celei mai slabe. Parcurgerea acestui proces de selectie va va oferi un avantaj, exact precum managerul unui fond de investitii care cauta actiunile cu cele mai bune perspective de crestere si le cumpara doar pe acelea lasand de-o parte celelalte mii de actiuni aflate pe piata.


  Aceasta “inclinatie fundamentala” pe care o veti deprinde si dezvolta de-a lungul timpului va va oferi un avantaj comparativ major fata de traderii mai putin instruiti.


  De Mihai Iacob, Trading Instructor ForexEDU

  Tranzactioneaza pietele financiare ALTFEL !
  Community trading este un concept unic bazat TRANSPARENTA ABSOLUTA pe INTERACTIUNE PERMANENTA si intre traderi. Este singurul mediu in care vei dori sa tranzactionezi in viitor.
  ★PLATFORMA UNICA - 4 ani de eforturi continue alaturi de TOOMIT pentru dezvoltarea unei platforme care sa poata satisface rigorile unui nou concept.
  ★TRANSPARENTA100 %- Singura platforma in care toti traderii pot interactiona intre ei, fie ca au conturi reale sau demo.
  ★CONTURI SEGREGATE - Fondurile clientilor sunt separate de conturile companiei si nu pot fi folosite in scopuri operationale.
  ★REGLEMENTAT CYSEC - trade.Berry este o marca R Capital Solutions, autorizata de CySec cu licenta 246/14 si pasaportata in Romania cu Decizia ASF 1687/2014
  PROBEAZA FARA RISC CU UN CONT DEMO!
Working...
X