Ma refer doar la tradingul discretionar. Contextul inseamna un overview general asupra pietei, care e structura pietei pentru ziua, saptamana, luna in curs. De unde rezulta o decizie, un bias pe care traderul il are relativ la piata: long, short sau flat.
Analiza atunci se imparte in doua etape 1) stabilirea contextului in care se afla piata si 2) identificarea semnalelor de intrare in piata.
De exemplu pretul a spart si a coborat sub un trendline ascendent de pe Weekly, identificat in prealabil. Atunci pentru saptamanile care urmeaza anticipiez miscare bearish deci caut sa intru short. Urmeaza semnalele, PA, indicatori sau orice.
Idea generala e sa ai o opinie clara despre ce urmeaza sa faca piata fara o legatura directa cu intrarea in piata: long, short sau flat.
Mi se pare o cale de echilibru intre 1) a tranzactiona ca un buimac in orice directie (prizonierul pietei) si 2) mecanizarea excesiva a strategiei. Nici una nu e sanatoasa.
In experienta mea mereu am tins catre a doua, mecanizarea setup-urilor sau trendului, dar nu am avut rezultate notabile. Insa de cand am inceput sa incorporez contextul in trading totul pare mai clar, mai simplu si imi merge si mai bine.
Overtrading-ul e caracteristic primei varianta, iei orice semnal care-ti sare in fata, exact ca un nebun care fara directie care e la cheremul pietei. Mai rar, inca mai pic si in extrema in asta.
Voi ce metodologie de analiza aveti?
Resurse:
Context is King For the Discretionary Trader | PopDoc Trader
Trader Philosophy - Context is Everything