Înapoi   FxTrader Forum FOREX > Discuţii generale

» Log in
Nume Utilizator:

Parola:

Nu eşti înscris?
Înregistrează-te!
» Newsletter
» Sponsor FxTrader

4 pasi

Discuţia "4 pasi" din forumul Discuţii generale; 4 pasi in trading Vreau sa va vorbesc despre experienta mea in trading. Eu cred ...

Răspunde

LinkBack Thread Tools Moduri de Afisare
Vechi 08 iulie 2011, 22:12
gabysebastainmatei's Avatar
Trader

Data înscrierii: iunie 2011
Locaţie: padova
Posturi: 149
gabysebastainmatei e pe drumul cel bun
4 pasi

4 pasi in trading

Vreau sa va vorbesc despre experienta mea in trading. Eu cred ca am facut 4 pasi pentru a deveni un trader care castiga din tranzactiile pe forex.

La inceput am fost mai mult curios sa vad daca este adevarat ca se pot castiga foarte multi bani (lucrand de acasa si in timpul liber cu computerul). Insa mi-am dat repede seama ca "jocul" nu e deloc usor.

Schematizand tot pasii mei au fost urmatori:

1. Incompetenta inconstienta
2. Incompetenta constienta
3. Competenta constienta
4. Competenta inconstienta

1. Incompetenta inconstienta

Este de fapt nivelul de baza, momentul in care am descoperit tradingul. Am fost de multe ori frustrat de operatiile gresite si chiar am voit sa abandonez totul in momentul in care am ars primul meu cont de 1000 euro. Nu-mi cunosteam inamicii dar cu siguranti nici pe mine insumi. Nu stiam mai nimic de piete, volatilitate, corelari, money management, tehnici si psihologie. Credeam ca piata daca o ia intr-o directie trebuia neaparat sa o ia in directia prevazuta de mine, etc, etc. Cautam tehnici de trading pe internet si le schimbam cum schimb ciorapii. Insa prea multi factori jucau impotriva mea si din cauza asta operatiile erau de foarte multe ori cazuale, emotive si desigur... gresite.

2. Incompetenta constienta

Pana la acest nivel foarte multi dintre cei care descopera trading-ul abandoneaza. Insa eu mi-am zis: daca pentru cineva aceasta este o meserie eu de ce n-as pute-o profesa? Deci mi-am zis ca trebuie sa studiez si sa studiez. De fapt pierderile avute m-au facut sa inteleg ca sunt incompetent in aceasta materie si ca trebuie sa studiez mai mult. Stiam ca nu stiam. Am luat un curs baza de trading si l-am citit de f. multe ori. Aproape ca-l invatasem pe de rost. Apoi mult demo, demo si iar demo. Dupa o luna credeam ca invatasem deja dar dupa ce am ars alte 2 conturi de 100 euro mi-am dat seama ca treaba este mult mai serioasa si ca trebuie sa o iau usor. Deci din nou cu demo...

3. Competenta constienta.

Dupa cca un an am reinceput cu un cont de 100 euro. Devenisem constient si pregatit. "Miroseam" cand trend-ul tindea sa-si schimbe directia. Stiam ca piata nu este previzibila si mai stiam cat de mult incide capacitatea de autocontrol psihologic. Incepusem sa-mi cunosc "inamicul" si armele sale. Puteam conta pe abilitatea mea dar stiam ca trebuie sa fiu mereu vigilent si prudent. Operatiile incepeau sa fie corecte si profitabile insa trebuia sa fiu mereu atent si sa evaluez cu foarte mare atentie fiecare miscare. Stiam ca si o mica eroare ma putea costa mult. Era totul bine numai ca trading-ul nu devenise inca o obisnuinta "naturala" si "inconstienta". Trebuia in orice moment sa "stiu" ce sa fac. Aceasta era singura mea siguranta. In acest moment ultimul cont de 100 euro a reusit sa creasca dublandu-se de cateva ori.

4. Competenta inconstienta

E ultimul meu pas. Este pasul de acum. Nu mai folosesc gramezi de indicatoare. Folosesc doar banalele trendline si fractals dar si astea sunt niste "sechele" din vechiul pas. Le-am lasat pentru ca daca piata o ia razna rapid ele imi dau cateva elemente de baza care ma fac sa decid daca trendul isi schimba directia sau nu. Acum ajunge doar sa vad un grafic si sa stiu in ce directie sa deschid un trade. Desigur nu mereu merge in directia mea dar gresesc greu si daca gresesc un just money management ma ajuta sa-mi scot pierderile. A parte momentele dificile in care sunt stiri tradingul pot zice ca nu-mi mai provoaca mari probleme psihologice. Nu mai exista acea teama de necunoscut sau acele "rugaciuni" ca piata sa o ia in directia dorita de mine. In orice moment stiu ca daca-mi merge rau pot pierde pana la un punct. Lucrul asta da multa siguranta... Competenta inconstienta inseamna ca stiu ce este tradingul dar il fac mult la nivel inconstient, necalculand mereu fiecare miscare. Nu a disparut atentia dar nu sunt atent la fiecare miscare. Acest pas m-a facut sa castig constant bani si sa ma gandesc foarte serios la posibilitatea ca tradingul sa devina meseria mea. Acest lucru vi-l doresc si voua si sper ca tot mai multi sa devina bravi traderi.

Mult noroc tuturor!

Last edited by gabysebastainmatei; 08 iulie 2011 at 22:14.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiSpurl this Post!
Citează Acest Mesaj în Răspuns
Vechi 09 iulie 2011, 00:23
Twitch_FX's Avatar
Trader

Data înscrierii: octombrie 2009
Locaţie: Arad
Posturi: 71
Twitch_FX e pe drumul cel bun
Trimite mesaj via MSN la Twitch_FX Trimite mesaj via Yahoo la Twitch_FX
Interesant, ma bucur pt tine sper sa ajung si eu la performanta asta! Poti posta si niste tradeuri ca sa bagam de vina :P sau sa invatam.

Bft la pipsi
Vechi 09 iulie 2011, 10:51
Trader

planul meu este un bun money management. operatiile pot merge pana la a 10 dublare si le pot schimba in orice moment directia daca am vreun dubiu. folosesc putini pip pt TP pentru ca-mi place sa inmagazinez profit putin dar constant. din aceasta cauza folosesc M5. totodata aceste inchideri rapide de pozitii imi dau libertatea de a termina cand vreau eu orarul de "munca" pe forex.

sa spunem ca trendul e sell
cu 3000 euro capital deschid un sell 0.05 lot. TP 12 pip
la -10 pip
daca trendul e acelasi deschid un alt sell 0.05 lot TP 14 pip de la ultima operatie inchizandu-le pe amandoua.

daca trendul se schimba deschid un buy 0.10 lot cu 14 pip profit si vin inchise in mod simultan amandoua sell-urile 0.05 lot.

daca s-ar schimba mereu trendul loturile ar trebui sa fie urmatoarele:

0.05, 0.10, 0.15, 0.25, 0.40, 0.65, 1.05, 1.70, 2.75, 4.45.

In schimb daca trebuie doar dublate, suma tuturor operatiilor trebuie sa fie egala cu loturile pt fiecare operatie de schimbare trend. In practica daca merg pana la a treia operatie de dublare, nu voi deschide 0.05 + 0.10 + 0.15, dar 0.05+0.05+0.05. Daca la a patra se schimba trendul se inchid toate operatiile si se deschide un 0.25 lot.

acest lucru imi ofera mai multe posibilitati de a schimba trendul daca e nevoie si totodata imi da liniste. important sa mergi pe trend nu impotriva lui.

oricum odata ajunsi la a 10 operatie negativa se accepta SL final. in cazul meu cu 3000 euro e de cca 500-600 euro. am de-acum luni de zile de cand folosesc acest sistem de money management si nu l-am "prins" niciodata. oricum aceasta pierdere o pot scoate cu 3-6 zile de trading intens (8 ore pe zi).
desigur asta n-ajunge fara o buna tehnica de price action. trebuie sa stii cat mai repede cand se poate schimba trendul in mod violent. daca se opreste intr-o faza laterala nu sunt probleme...

In ceea ce priveste TP eu adaug cate 2 pips la fiecare dublare de operatie pana la maxim 20 pips. Dupa aceea devine fix.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiSpurl this Post!
Vechi 09 iulie 2011, 10:56
Trader

mai tarziu voi arata un grafic in care voi explica cum inteleg eu schimbarile de trend.
Vechi 09 iulie 2011, 13:42
Twitch_FX's Avatar
Trader

Data înscrierii: octombrie 2009
Locaţie: Arad
Posturi: 71
Twitch_FX e pe drumul cel bun
Trimite mesaj via MSN la Twitch_FX Trimite mesaj via Yahoo la Twitch_FX
Am inteles pt ca si eu foloseam tot ceva de genu pe Daily dar cu riscuri mai mici 1% pe trade, dar adunate cand mergeau contrar pozitiei riscu era mare cum se intampla la tine. Mi se pare ca risti prea mult sper sa ma insel sau sa fi inteles gresit metoda. Astept sa postezi si niste exemple cu tradeuri.
Vechi 09 iulie 2011, 17:53
Trader

Data înscrierii: februarie 2011
Posturi: 55
xanadu e pe drumul cel bun
Salutare ,acest sistem descris de gabi imi da senzatia de alba neagra ,nu este ok ce faci si acest lucru arata ca nu sti sa tranzactionezi ,este parerea mea .
Dece sa fi nevoit sa schimbi loturile si sa te joci cu trendurile ? pentru ca nu sti in ce sens sa pui banii ,vezi ca o ia in jos dai sell dupa cateva minute se duce in sus dai buy ,si invers dupa alte cateva minute ,eu asta am inteles din ce explici tu mai ales ca vanezi cate 10-15 pip ,lucru care il poti face extrem de simplu doar cu 2-3 indicatori si nu vei mai fi nevoit sa intri si asa si asa cu o caruta de loturi ,nu te supara pe mine dar cred ca ar trebui sa iti perfectionezi intrarea astfel incat atunci cand intri sa iei 15-20 de pip si sa iesi ,astepti urmatorul semnal si intri dinnou ,spre ex ieri dupaamiaza cand eu a crescut si a inceput scaderea am intrat cu sell la 265 au urmat 2 lumanari de crestere si am intrat iar cu sell la 273 si 285 dupa care sa dus la vale 60 de pip si aceste intrari au fost luate doar dupa intersectia emelor 8 si 21 intersectie de sell facuta sub ema 60 pe m15 si confirmata de intersectia macd sub nivelul zero ,se intampla undeva pe la ora 17.30 ora noastra . Pe m5 schimbari de trend sunt destule in zile in care piata este nehotarata dar ele se incadreaza pe in trendul mare h4 sau d.

bafta tuturor
Vechi 09 iulie 2011, 18:25
Mircea55's Avatar
Master Trader

Data înscrierii: ianuarie 2011
Posturi: 1,025
Mircea55 e pe drumul cel bun
Nu te supara, Xan, dar nu poti sa vorbesti un pic mai rar, sa pricep si io?
Vechi 09 iulie 2011, 18:43
Trader

Nu-ti inteleg aroganta ,era doar o parere si daca m-am inselat este greseala mea ,nu am jignit pe nimeni si nu asta a fost intentia ,am descris in cateva cuvinte anumite aspecte ale unei intrari unde ma uit si dupa ce ma ghidez sa nu fiu nevoit sa fac slalom printre ordine (asa cum a descris Gabi) ,daca ai fi pus pe harta cele spuse de mine ai fi observat la ce ma refer .

Imi cer scuze daca am jignit pe cineva cu ceea ce am scris .
Vechi 09 iulie 2011, 21:30
Trader

Citat:
Original postat de xanadu Vezi post
Dece sa fi nevoit sa schimbi loturile si sa te joci cu trendurile ? pentru ca nu sti in ce sens sa pui banii ,vezi ca o ia in jos dai sell dupa cateva minute se duce in sus dai buy ,si invers dupa alte cateva minute ,eu asta am inteles din ce explici tu mai ales ca vanezi cate 10-15 pip ,lucru care il poti face extrem de simplu doar cu 2-3 indicatori si nu vei mai fi nevoit sa intri si asa si asa cu o caruta de loturi ,nu te supara pe mine dar cred ca ar trebui sa iti perfectionezi intrarea astfel incat atunci cand intri sa iei 15-20 de pip si sa iesi ,astepti urmatorul semnal si intri dinnou ,spre ex ieri dupaamiaza cand eu a crescut si a inceput scaderea am intrat cu sell la 265 au urmat 2 lumanari de crestere si am intrat iar cu sell la 273 si 285 dupa care sa dus la vale 60 de pip si aceste intrari au fost luate doar dupa intersectia emelor 8 si 21 intersectie de sell facuta sub ema 60 pe m15 si confirmata de intersectia macd sub nivelul zero ,se intampla undeva pe la ora 17.30 ora noastra . Pe m5 schimbari de trend sunt destule in zile in care piata este nehotarata dar ele se incadreaza pe in trendul mare h4 sau d.

bafta tuturor

cum ai spus tu in zilele cand trendul este hotarat, nu-l schimb o zi intreaga in schimb cand suntem intr-o zona laterala il pot schimba si de peste 5 ori. Sistemul care il am eu imi permite o marja de 100 pip contrari. Din aceasta cauza si un mic schimb de trend de, sa spunem, 50 pip pentru mine conteaza f. mult pentru ca-mi da posibilitatea de a lua TP fara risc mare. Sa luam ziua de ieri: daca nu as fi schimbat trendul pe eur/usd la 15.30 cca ora romaniei, mi-ar fi luat un SL mare. Trendul a facut o urcare de 150 pip si a coborat dupa din nou 150. Nu inteleg de ce sa nu fi schimbat trendul pe M5. Poate daca as fi lucrat pe H1 ar fi fost OK dar pe M5 era o clara schimbare de trend (chiar daca temporara). De fapt ziua de vineri a avut 3 schimbari de trend toata ziua. Nu mi se par multe dar cand trebuie luate in considerare nu cred ca pot fi lasate asa. Parerea mea e ca si daca lucrai pe M15 o eventuala schimbare de trend trebuia luata in seama...

Mai incolo voi descrie in detaliu schimbarile de trend.
Imagini ataşate (micşorate)
exemplu.jpg 
Afisari: 42 
Marime: 134.5 KB
ID: 6052  
Vechi 09 iulie 2011, 21:45
Trader

eeeeeeeee
acum vi de acasa ,am inteles la ce te referi cand spui ca sch trendul ,in functie de cum se misca piata pe acel tf desigur sa corespunda anumitor reguli intri si tu cu ordin ,exact acelasi lucru fac si eu dar numai cand am semnal ok de la indi si nu modific loturile ,pentru ca marea majoritate a intrarilor tind spre intrarea perfecta chiar si pentru 5 pip
miscarea aceea de 150 era de astepta sa se intoarca si am asteptat confirmarea pentru intrare ,venita de la interscetia emelor sub coral pe m15 asa cum am aratat in pozele atasate in jurnalul meu .

o duminica linistita tuturor si mai racoroasa
Vechi 09 iulie 2011, 23:46
Trader

Citat:
Original postat de xanadu Vezi post
eeeeeeeee
acum vi de acasa ,am inteles la ce te referi cand spui ca sch trendul ,in functie de cum se misca piata pe acel tf desigur sa corespunda anumitor reguli intri si tu cu ordin ,exact acelasi lucru fac si eu dar numai cand am semnal ok de la indi si nu modific loturile ,pentru ca marea majoritate a intrarilor tind spre intrarea perfecta chiar si pentru 5 pip
miscarea aceea de 150 era de astepta sa se intoarca si am asteptat confirmarea pentru intrare ,venita de la interscetia emelor sub coral pe m15 asa cum am aratat in pozele atasate in jurnalul meu .

o duminica linistita tuturor si mai racoroasa
am fost toata ziua la mare. aici (in Padova) am o caldura dar in special o umiditate micidiala. o racorire la mare mi-a prins bine.
in ceea ce priveste trendul eu deschid in permanenta operatiile in directia trendului. numai cand da semnul ca cel din poza de mai sus inchid toate operatiile si deschid una mult mai mare in directia noului trend. nu prea am multa rabdare in a gasi intrarea perfecta... oricum poza de mai sus explica momentul sigur in care stiu ca trendul a schimbat directia.

o buna duminica tuturor...
Vechi 10 iulie 2011, 23:54
Trader

schimbarile de trend clasice sunt vizibile pe M5 cam intotdeauna. ceea ce poate pacali un trader sunt stirile care fac valuri si inainte de a lua o directie se balanseaza in sus si in jos. de obicei pretul in momentul stirii intai o ia in directia trendului viitor, apoi din cauza ca toti vand el merge destul de mult in directia opusa (minim 15-20 pip la stirile high) dupa care ia directia sa normala.
banuiesc ca toti reusiti sa interpretati schimbarea de trend clasica pe care am prezentat-o cateva mesaje mai sus.
deoarece eu imi permit doar cca 100 pip de marja pt a nu lua SL, a trebuit sa gasesc mici trucuri care ma fac sa anticipez trendul.
1. Pe Eur/Usd M5 unitatea de baza ar fi 50 pip. adica de f. multe ori bancile isi iau profitul urcand sau coborand 50 pip. Daca vedeti ca pretul trece de 50 pip inseamna ca foarte probabil trendul si-a schimbat cursul in mod temporar deci foarte probabil va urca sau cobori cel putin alti 50 pip (sau cel putin 30 pip, minim - din aceasta cauza maximul de TP per care l-am pus e de 20 pip). Pare a fi un lucru banal dar acest aspect este esential intr-o stire cand pretul urca si coboara masiv.
2. Eu dau o mare atentie lumanarilor care impreuna cu umbrele lor au mai mult de 15 pip. Nu inseamna ca neaparat trendul se schimba, dar inseamna ca foarte curand un trend puternic va prinde o directie. Special in aceste momente functioneaza regula celor 50 pip. De obicei tipul de lumanare care are 15 pip imi da si directia minitrendului care urmeaza dar atentie mare caci poate urma imediat sau dupa cel mult 2-3 lumanari o alta luminare la fel de mare dar contrara. Deci nu neaparat daca este sell si trendul va fi sell. Oricum a doua trebuie sa o inglobeze pe prima pentru a fi mai puternica, daca nu e inseamna ca este inca incertitudine si ramane directia data de prima lumanare. Sunt si cazuri in care nu functioneaza (chiar daca foarte rare) si din aceasta cauza am aceste dublari de pozitii...
Cum se vede in imagine este un moment in care sunt 3 candele care par a schimba trendul, inainte sa ia cei 50 pip. Un ajutor in cazul asta este dat de fractal si de trendline. Acestea trebuie sa confirme directia de trend pentru a fi luate in seama (desigur asta dupa prima tentativa de directie). In cazul asta las directia initiala pana cand nu vine depasit cel mai extrem fractals, adica 1.43509 buy si 1.42924 sell. Oricum trebuie multa practica pentru a deveni naturale toate aceste operatii. este ceea ce numesc eu al 4-lea pas. Daca trebuie sa ma gandesc in mod exact la toate operatiile sunt abia in al 3-lea pas si se poate intampla ca uneori sa gresesc. Repet, cand piata e lenta (de obicei luni, marti si miercuri) toate acestea servesc putin. Se poate merge fara risc pe metodele clasice. Este in schimb divers cand vezi de exemplu o lumanare de 70 pip. Daca nu stii rapid ce sa faci de obicei e mai bine sa inchizi totul cu mica pierdere pe care o accepti. Si mie mi s-a mai intamplat dar cu timpul, vazand de mai multe ori situatia am inceput sa iau mai repede deciziile.
3. Cu o mai mica importanta, aproape informationala, se afla situatiile in care o directie inglobeaza 3 candele mai lungi contrare. De fapt foloseste mult in situatiile neclare, ca in situatia de mai sus cand sunt cele 3 lumanari de peste 15 pip contrare.

Pare o ameteala dar cand devin automatisme toate astea duc la profit. Pretul nu este niciodata sigur, oricat mi-ar spune cineva ca un indicator iti spune ca e buy sau sell. Din aceasta cauza folosesc acel sistem de loturi, semi-martingala. Ma ajuta sa obtin profit chiar daca nu nimeresc directia din prima...

Fata de toate aceste mici secrete se adauga analizele candlestick, unde eliot, fibonacci, figure grafice, etc pe care fiecare trader ar trebui sa le stie ca pe "Tatal Nostru". De fapt unul inainte ar trebui sa cunoasca toate teoria si de-abia dupa aceea sa faca practica...
Sper ca v-am ajutat cu ceva in a interpreta bine si cu folos price action-ul. Mult succes.
exemplu1.jpg 
Afisari: 40 
Marime: 159.0 KB
ID: 6058   exemplu2.jpg 
Afisari: 30 
Marime: 128.6 KB
ID: 6059  
Vechi 11 iulie 2011, 11:18
Trader

Foarte bine ai explicat si destul de interesant felul in care interpretezi ,dar sa inteleg ca mai folosesti ceva pe laga forma lumanarilor? spui ceva acolo de elliot,fibo,etc
acum tot ce pot spune este ca pe istoric se poate comenta destul de usor .
Vechi 11 iulie 2011, 11:20
Trader

uite aici un ex de trade gata terminat cu 3 ordine care au insumat 21 de pip in 15 minute scurt si la subiect,asa cum am mai spus momentul intrari este cel mai important pentru mine pnetru ca vreau ca in viitor sa intru cu loturi mai mari si acei 40-50 de pip zilnic defapt vor devenii 400-500

o zi buna tuturor
21-pip.jpg 
Afisari: 40 
Marime: 226.8 KB
ID: 6060  
Vechi 11 iulie 2011, 11:39
ciprianrpp's Avatar
Trader Junior

Locaţie: Bucuresti
Posturi: 44
ciprianrpp e pe drumul cel bun
Trimite mesaj via Yahoo la ciprianrpp
xanadu sa stii ca imi place metoda ta (din 20 tradeuri 16 pozitive pana acum).

dar pana ma obisnuesc cu ea mai dureaza ceva

pe admiral tranzactionez cu loturi 0.1 (ca am levier 1:500 si ma destul spatiu de manevra)

Last edited by ciprianrpp; 11 iulie 2011 at 11:43.
Răspunde

Thread Tools
Moduri de Afisare

Reguli de postare
Nu poţi creea thread-uri noi.
Nu poţi să răspunzi
Nu poţi sa adaugi ataşamente
Nu poţi să îţi modifici posturile

BB code e On
"Smilies" sunt On
[IMG] code este On