Înapoi   FxTrader Forum FOREX > Discuţii generale

» Log in
Nume Utilizator:

Parola:

Nu eşti înscris?
Înregistrează-te!
» Newsletter
» Sponsor FxTrader

E piata random? Sau predictibila? Sau...?

Discuţia "E piata random? Sau predictibila? Sau...?" din forumul Discuţii generale; Citat: Original postat de Cornelius Incep sa ajung la o concluzie si cred ca sunt ...

Răspunde

LinkBack Thread Tools Moduri de Afisare
Vechi 21 mai 2009, 16:33
soso's Avatar
Liquidity Provider

Data înscrierii: februarie 2007
Locaţie: Cluj-Napoca
Posturi: 3,446
soso e pe cale sa devina recunoscut in curand :)
Question E piata random? Sau predictibila? Sau...?

Citat:
Original postat de Cornelius Vezi post
Incep sa ajung la o concluzie si cred ca sunt cam singurul de pe aici care o crede, asa ca nu va suparati pe mine... Anume, ca piata este random si ca abordarea cea mai potrivita este una mecanica, bazata concomitent pe P.A.
Setupurile sunt niste filtre, care ne pot tine departe de ceea ce avem nevoie: miscarea pretului. O sa revin cu detalii.
Deschid eu thread-ul daca Cornelius nu doreste ().

Fiecare are parerea sa despre piata, daca e complet random, daca e predictibila 100% sau partial, sau cu momente in care pare ca se misca cu o anumite ordine in rest haos total...Ce credeti? Care e viziunea voastra asupra realitatii pietei? Sau mai exact care e realitatatea voastra relativ la structura pietei?

De la inceput e clar ca fiecare are propria realitate dar haideti sa ne expunem fiecare perspectivele sa vedem ce iese.

P.S. Eu o sa imi expun parerea diseara ca nu am destul timp acum.
Vechi 21 mai 2009, 17:07
Cornelius's Avatar
K.I.S.S.

Data înscrierii: martie 2008
Locaţie: Bucuresti
Posturi: 1,644
Cornelius e pe drumul cel bun
Urmarind graficele am observat un lucru, (cu siguranta nu sunt singurul)...
Sunt anumite miscari ale pietii pe care ni le-am dori foarte mult cand suntem intr-un anume trade conform setupului nostru. Insa, cand conform setupului avem semnal de intrare tocmai atunci miscarea dorita fie inceteaza, fie o ia invers. Asadar, ce-i de facut? Cu toate ca setupul e ok si conditiile par a fi bune, taman in trade-ul nostru, piata merge aiurea. Fie iesim cu un profit partial, fie la BE, fie in SL... E foarte posibil ca dupa aceea sa vedem ca exista miscari frumoase pe care bineinteles, le ratam...
Acum, sunt posibile anumite variante: fie nu avem un edge, fie conditiile pietii s-au schimbat (volatilitate) etc. Nici nu se poate sa vanam fiecare miscare, pentru ca asta ne-ar baga in zgomot, nu ajuta la psihic si ne consuma enorm din timpul nostru.
Ideal ar fi o strategie care sa fie robusta in timp, sa prinda acele miscari semnificative ale pretului si care sa nu fie solicitanta.
Dat fiind faptul ca in orice moment participantii in piata sunt altii, rezulta ca la nivel micro, piata este random. Dat fiind faptul ca intr-un interval mare de timp, participantii in piata sunt aproximativ aceeasi, piata poate fi intr-o anumita masura anticipata.
Vechi 21 mai 2009, 19:59
Dan's Avatar
Dan Dan e offline
Trader Senior

Data înscrierii: decembrie 2008
Posturi: 417
Dan e pe drumul cel bun
Trimite mesaj via Yahoo la Dan
Citat:
Dat fiind faptul ca in orice moment participantii in piata sunt altii, rezulta ca la nivel micro, piata este random. Dat fiind faptul ca intr-un interval mare de timp, participantii in piata sunt aproximativ aceeasi, piata poate fi intr-o anumita masura anticipata.
Simt ca daca eu as fi scris o prostie de genul asta as fi fost atacat. Nu atac cu nimic acuma, dar te intreb sincer care dintre intervale o consideri predomintanta?

Sugestia mea este una simpla si clara pentru toti traderii: daca nu sunteti siguri ca aveti un edge, si majoritatea nu il aveti, get the fuck out of the real market si stati pe demo pana cand obtineti edge-ul, altfel o sa fiti ciopartiti pana la os.

Acum, legat de "elementul random". L-ati studiat cumva? Am impresia ca nu. Stiti ca si evenimentele random prezinta patterns repetitive? Stiti ca la multe sistemele mecanice de trading (si din alte domenii desigur) bine gandite perioadele de succes si cele de pierdere pot sa fie calculate chiar dupa proportia fibonacci? Adica sistemul functioneaza bine 61.8% din timp si este haotic 38.2% din timp? Singura problema este ca alegerea setupurilor si calcularea Money Managementului nu este gandit sa functioneze in parametri acceptabili in perioadele haotice.

La orice replica care se crede desteapta acuma o sa repet din nou: get the fuck out of the market if you don't have a clear edge.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiSpurl this Post!
Citează Acest Mesaj în Răspuns
Vechi 21 mai 2009, 20:02
Trader Junior

Data înscrierii: ianuarie 2009
Locaţie: bucuresti
Posturi: 44
MarginCall e pe drumul cel bun
@Cornelius, stimate Cornelius
iertare ca imi permit sa intervin si eu in aceasta discutie.

parere personala 1.
piata nu a fost nu e si nu va fi random. "soroseii" n-ar mai avea sens.

parere personala 2.
au aparut prea multi cunoscatori ai evolutiilor clasice a paritatilor si "soroseii" nu mai pot trage de manete cu efect.

parere personala 3.
suntem in plin proces de aparitie a noi pattern-uri sau in faza de disparitie a forexului.

parere personala 4.
intr-o buna dimineta o sa ne trezim ca serverele brokerilor nostri nu mai raspund in nici un fel.

"pipsorosei" multi tuturor!
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiSpurl this Post!
Vechi 21 mai 2009, 21:33
Cornelius's Avatar
K.I.S.S.

Salutare, "Margin Call"! Amuzant nick ai.

Lovitura data de Soros lirei britanice a fost facuta de cineva care a avut un capital suficient pentru o asemenea manevra. O asemnea manevra nu face decat sa confirme ceea ce am spus mai sus. E un exemplu tipic.
Hai sa ne gandim un pic: sa zicem ca eu sau tu am fi la momentul "T-5" minute inainte de caderea GBP. Sa presupunem ca am avea un semnal de long conform setupurilor noastre, insa la momentul "T", apare un element perturbator. Acest element perturbator este reprezentat de un singur om/institutie. Acest element perturbator creeaza un efect in lant si duce GBP in pamant. Ei bine, la acel nivel de timp, eu consider ca acest eveniment este unul complet aleator.
Ce se afla in spatele miscarilor pietii? Oamenii... A reusit cumva psihologia pana acum sa explice comportamentul uman? Nu. Se poate vorbi doar de tipare de comportament, dar omul ca individ nu va putea fi niciodata anticipat.
Vechi 21 mai 2009, 21:34
alecssid's Avatar
Trader Junior

Data înscrierii: martie 2009
Locaţie: Londra, U.K.
Posturi: 37
alecssid e pe drumul cel bun
E pe bune asta cu disparitia forexului? Adica eu ma agit sa prind una alta si el e pe cale de disparitie??
Vechi 21 mai 2009, 21:46
Cornelius's Avatar
K.I.S.S.

Exista aceasta dorinta a oamenilor de a putea prevedea viitorul. Aceasta se manifesta in toate planurile. Ne uitam in jurul nostru si vedem o plaja larga de "predictionisti" de la predictii fotbalistice, la predictii despre politica, vreme, vedete, numerele loto, zaruri, comportamente umane. Ne place, adoram sa spunem chiar si fara acoperire ca va fi asa, sau altfel, doar poate, poate s-o nimeri. Daca se nimereste avem o placere mai mare sau mica data de orgoliul nostru de a spune celuilalt: "Nu ti-am spus eu?"
Pe forex, e ceva in plus... Well, aici esti platit daca ai dreptate. Ce-si poate dori mai mult cineva? E un paradis pentru a face predictii. Un alt avantaj este ca poti sa faci ca predictiile tale sa para "fancy". Pui un trendline, un fibonacci (care apropo, suna tare bine, nu? ) si obtii o "predictie". E o chestiune de orgoliu sa vezi ca ti-a iesit bine treaba. Totusi... orice miscare a pretului e data in primul rand de order flow. Degeaba se alineaza planetele, totul e perfect, ii faci si o poza pentru urmasi setupului tau cel minunat, daca acolo nu exista ordine! Daca acolo nu exista acei oameni care sa trimita acele pretioase ordine de care ai tu nevoie ca sa faca pretul sa mearga in favoarea ta. Iar, daca acei oameni nu sunt acolo, atunci lucrurile vor merge prost pentru tine.
Daca insa lasam deoparte orgoliul, si ne asumam clar ipotezele ca in orice moment orice e posibil, ca acest moment nu seamana cu niciunul de dinaintea sa, ca oamenii sunt altii si chiar daca sunt aceeasi, nimic nu-ti garanteaza ca se vor comporta la fel, atunci cred ca pierderile si castigurile vor deveni doar ceea ce trebuie sa si fie: un alt aspect firesc al vietii noastre.
Vechi 21 mai 2009, 21:47
Cornelius's Avatar
K.I.S.S.

Citat:
Original postat de alecssid Vezi post
E pe bune asta cu disparitia forexului? Adica eu ma agit sa prind una alta si el e pe cale de disparitie??
Alecssid, stai linistit... Suntem inca departe de asa ceva. Ies bani prea frumosi de aici, ca sa dispara.
Vechi 21 mai 2009, 21:56
Cornelius's Avatar
K.I.S.S.

Este interesant sa te gandesti cand te uiti pe grafice cum fiecare miscare a pretului, activeaza sau inchide ordinele. Orice miscare reprezinta de fapt o batalie intre doua parti. Aici niste ordine de stop, dincolo niste ordine limit. Un continuu zumzet. Si zeci de mii de ochi care stau ca si tine cu privirea pe aceleasi grafice...
Vechi 21 mai 2009, 22:06
Cornelius's Avatar
K.I.S.S.

Una dintre cartile care ar trebui citita legate de psihologia tradingului este cu siguranta "Trading in the zone" de Mark Douglas. Mai jos redau un paragraf despre piata care confirma opiniile mele. Scuze pentru copy-paste...

Dane, fii pe faza!

The semiretired chairman of the board of the brokerage firm was a longtime trader with nearly 40 years
of experience in the grain pits at the Chicago Board of Trade. He didn't know much about technical
analysis, because he never needed it to make money on the floor. But he no longer traded on the floor
and found the transition to trading from a screen difficult and somewhat mysterious. So he asked the
firm's newly acquired star technical analyst to sit with him during the trading day and teach him
technical trading. The new hire jumped at the opportunity to show off his abilities to such an
experienced and successful trader. The analyst was using a method called "point and line," developed
by Charlie Drummond. (Among other things, point and line can accurately define support and
resistance.) One day, as the two of them were watching the soybean market together, the analyst had
projected major support and resistance points and the market happened to be trading between these two
points.
As the technical analyst was explaining to the chairman the significance of these two points, he stated
in very emphatic, almost absolute terms that if the market goes up to resistance, it will stop and reverse;
and if the market goes down to support, it will also stop and reverse. Then he explained that if the
market went down to the price level he calculated as support, his calculations indicated that would also
be the low of the day. As they sat there, the bean market was slowly trending down to the price the
analyst said would be the support, or low, of the day. When it finally got there, the chairman looked
over to the analyst and said, "This is where the market is supposed to stop and go higher, right?"
The analyst responded, "Absolutely! This is the low of the day." "That's bullshit!" the chairman
retorted. "Watch this." He picked up the phone, called one of the clerks handling orders for the soybean
pit, and said, "Sell two million beans (bushels) at the market." Within thirty seconds after he placed the
order, the soybean market dropped ten cents a bushel. The chairman turned to look at the horrified
expression on the analysts face. Calmly, he asked, "Now, where did you say the market was going to
stop? If I can do that, anyone can."
Vechi 21 mai 2009, 22:17
soso's Avatar
Liquidity Provider

Parere personala... crize au mai fost si au sa mai fie, nu e nici sfarsitul lumii si nici cel al forex-ului.

Interesant Cornelius ce zici de TF-urile mai mici cum ca ar fi mai haotice decat cele mai mari, nu stiu ce sa zic, ce mi se pare insa diferit e reactia traderului in mediul acela rapid, cel putin la mine asa e.

Parerea mea referitor la piata, in mare, cred ca in majoritatea timpului e random dar are perioade in care e "vizibila" o anume ordine si aici intervine edge-ul, daca ordinea e reala atunci si edge-ul e real.
O perioada in care intervine ordinea e trendul. Un edge care o speculeaza e format dintr-un trigger de intrare pe trend si urmarire a lui cat mai mult. Stiu ca pare general ce zic si nu e nimic nou dar nu cred ca e ceva mai important decat trendul. E simplu de conceptualizat si in acelasi timp asa de greu de speculat.

P.S. Haideti sa nu ne atacam pentru niste pareri care si oricum nu putem demonstra care e reala si care nu. Nu e mai mult decat o credinta. Putem evident sa discutam pe marginea unei pareri anume, e si indicat altfel cum evoluam?
Vechi 21 mai 2009, 22:23
soso's Avatar
Liquidity Provider

Imi amintesc citatul ala Cornelius. Foarte tare, dovedeste ca orgoliul nu are ce cauta in trading. Tre sa fii nebun sau rookie sa crezi ca poti prezice piata.
Vechi 21 mai 2009, 22:33
Cornelius's Avatar
K.I.S.S.

Daca cumva in viitor vor introduce o moneda unica mondiala, atunci e adio forex.
Pana atunci, sa asteptam amero...
Vechi 21 mai 2009, 22:37
soso's Avatar
Liquidity Provider

Citat:
Daca cumva in viitor vor introduce o moneda unica mondiala, atunci e adio forex.
Pana atunci, sa asteptam amero...
Sa le fie de bine . Oricum vreau sa intru pe demo la futures unde chiar am de ales intre sute de instrumente.
Vechi 21 mai 2009, 23:12
maxu08's Avatar
Niten Ichi Ryu

Data înscrierii: martie 2009
Posturi: 1,774
maxu08 e pe cale sa devina recunoscut in curand :)maxu08 e pe cale sa devina recunoscut in curand :)
nu as considera piata drept random si dar nici predictibila intr-o masura foarte mare. Si asta pentru ca toti cei ca noi sunt la mina celor care intr-adevar "fac" piata - bancile, hedge funds si in special bancile centrale intre care Fed are o mare influenta.
Din aceasta cauza, o miscare a pietei care nu convine analizei noastre nu inseamna ca este random ci ca se misca datorita unor motive care nu ne sunt cunoscute, de natura economica sau politica.
Eu sunt un socratist convins - stiu ca nu stiu. din cauza asta mizez in mare masura fie pe hedging (joc EURUSD vs USDCHF) fie aleg sistem gen FS (varianta weekly, daily sau aleg ca momentul de intrare max/min pietei din Tokyo - in special ptr perechile cu GBP). In aceste cazuri chiar nu ma intereseaza cine si de ce misca piata atit timp cit eu sunt "asigurat" ca voi fi pe trendul potrivit, indiferent care va fi acela. Alegerea mea a fost potrivita si confirmata de obtinerea de profituri excelente pe cele 2 caderi ale GBP din ultimele 10 zile (parca).
M-as simti mai "trader" daca as putea cistiga doar din S/R si fibo insa m-am saturat sa vad set-up pierdute pe ultima bara dupa ce le-am asteptat pe H4 o saptamina
Răspunde

Thread Tools
Moduri de Afisare

Reguli de postare
Nu poţi creea thread-uri noi.
Nu poţi să răspunzi
Nu poţi sa adaugi ataşamente
Nu poţi să îţi modifici posturile

BB code e On
"Smilies" sunt On
[IMG] code este On