Discuţia "Paradigma indicatorului perfect partea I-a" din forumul Articole; Paradigma indicatorului perfect si semnalele false.
Oricine a tranzactionat pe pietele financiare stie cat de ...
Paradigma indicatorului perfect si semnalele false.
Oricine a tranzactionat pe pietele financiare stie cat de importante sunt pragurile si liniile de trend. Insa, de cate ori pretul a depasit un prag sau o linie de trend dand un semnal de cumparare (vanzare), doar ca sa se intoarca inapoi lasandu-ne cu o pierdere in cont?
De ce se intampla insa acest fenomen si cum il putem evita sau chiar folosi?
Sa ne imaginam ca ar exista un indicator perfect, a carui semnale sunt totdeauna corecte. Mai mult, sa ne imaginam ca acest indicator este cunoscut de toti participantii la piata. La un moment dat acest indicator genereaza semnal de cumparare. Ce a-ti face? … Fiind indicatorul perfect raspunsul ar trebui sa fie : cumpar. Dar… de la cine? Avand in vedere ca toti participantii vad acel indicator cine ar vinde contra indicatorului perfect? Raspunsul este nimeni. Dar, orice cumparator are nevoie de un vanzator, iar in lipsa acestuia tranzactia nu se poate realiza. Aceasta este paradigma indicatorului perfect, fiind totodata si dovada ca acest indicator nu poate exista. Pana la urma, pe termen scurt pietele sunt un joc in suma nula: nimic nu se creeaza, nimic nu se pierde, totul se transfera.
Si revenim la praguri si suporturi. Este nevoie de doua puncte pentru a determina o linie, asa ca acesti indicatori sunt de departe cei mai usor de utilizat si des intalniti. Si cum graficele sunt aceleasi fie ca sunt un trader mic fie ca sunt un mega fond de investitii, toti ne uitam la aceleasi praguri si linii de trend si toti incercam sa gandim tranzactiile in acelasi fel : daca trece de acest prag scenariul e long, daca nu scenariul e short…
Din aceasta cauza, la un trend ascendent imediat peste prag nu vor exista ordine de vanzare (cine vrea sa vanda daca tocmai a depasit pragul), la fel cum imediat sub un prag nimeni nu vrea sa cumpere (cum sa cumpar daca este sub prag…). Din aceasta cauza in imediata apropiere a unui prag sau linie de trend apare o zona de lichiditate foarte redusa numita: no man’s land (termen militar care definea linia de front) care se extinde atat sub cat si peste pragul respectiv. Cand pretul intra in aceasta zona automat se va duce foarte rapid la extrema cealalta unde va gasi lichiditate. Asa apare depasirea pragului. Insa miscarea a fost de fapt una pe lichiditate foarte mica, si deobicei este generata tocmai de jucatorii mari care doresc sa dea semnale false sau de cei care si-au pus stop-loss foarte stramt imediat peste prag. Poate va intrebati care este motivul pentru care jucatorii mari ajuta la generarea acestor semnale. Simplu, ei trebuie sa tranzactioneze cu sume foarte mari si efectiv misca piata cand intra si ies. Ei au nevoie de contraparte serioasa si cel mai simplu mod de a “face rost” de contraparte este sa pacaleasca jucatorii de retail ca s-a generat un semnal de vanzare sau cumparare, ei fiind in realitate de partea cealalta a tranzactiei. Odata ce jucatorii fara o strategie riguroasa sunt acum curatati pretul se poate intoarce la evolutia de dinaintea miscarii redepasind pragul. Miscarea este aproape naturala, pentru ca in zona este in continuare o lichiditate foarte redusa…
Va urma : medode de a tranzactiona praguri si trenduri tinand cont de paradigma indicatorului perfect
Si un mic exemplu recent...
Radu Ciofu,
Analist financiar ProfitBursier
Last edited by hcristea; 19 aprilie 2011 at 21:34.
Salut Radu, bun articolul! Imi place cand vad si explicatii si la "DE CE" pretul urmeaza sa faca ceea ce face dpdv al sentimentului, a ceea ce se intampla de fapt in spatele cortinei.
bun articolul insa nu ai luat in calcul un aspect si anume TF. cei care joaca pe MN si au pozitii de buy deschise pot constitui contraponderea celor care joaca pe D1 si au sell deschis. Si alte variante de discutie incepind cu M1 si terminind cu MN.
Al doilea aspect pe care nu il punctez este ca indicatorii folosesc date istorice si implicit nu vor arata niciodata viitorul, deci si din aceasta cauza el nu exista si nici nu va exista.
Legat de cei care joaca pe un timeframe mai mare si cunpara. In general insa la depasirea unui prag au loc miscari parabolice, foarte violente. Cand vedeti astfel de miscari ele au ca principala cauza cei care isi inchid pozitiile pentru a limita pierderea. Totdeauna panica > lacomia. Sigur sunt si unii care cumpara si isi deschid pozitii noi, insa nu ei sunt forta principala.
cind am expus ideea am avut ca reper raportul COT si datele continute cu privire la pozitiile big boys.
Ideea mea era ca o pozitie deschisa pe MN este tinuta si 6 luni de zile. daca trendul se mentine pe acest TF atunci nu exista motiv de inchidere a pozitiilor mai devreme de TP deoarece este normal sa existe miscari contrare incadrate intre open price si tp. deci panica este invers proportionala cu TF pe care joci.
Original postat de Radu Ciofu
Din aceasta cauza, la un trend ascendent imediat peste prag nu vor exista ordine de vanzare (cine vrea sa vanda daca tocmai a depasit pragul), la fel cum imediat sub un prag nimeni nu vrea sa cumpere (cum sa cumpar daca este sub prag…).
Am o parere usor diferita. Sa nu uitam ca in piata se gasesc si traderi foarte agresivi (ma refer la cei de cu un capital "nesemnificativ") care, printre altele, incearca sa prinda cel mai bun pret, adica sa vanda din maxime in timp ce piata urca si sa cumpere din minime in timp ce piata coboara. Ei folosesc sl-uri foarte mici si respecta anumite principii astfel incat pot discrimina daca varful curent este sau nu unul bun de tranzactionat agresiv.
In legatura cu graficul pe care l-ai postat--daca te uiti pe un grafic de 1h pe EUR/USD in zona pe care o evidentiezi--se vede clar formarea unui double buttom. In cazul acesta, un trader cu exprienta, chiar daca era pe sell, isi inversa pozitia in baza acestui "semnal de alarma".
Altfel, articolul este foarte interesant. Chiar explica foarte bine dinamica miscarii intr-un asemenea context. Felicitari!
Spargerea falsa a acelei zone de suport si rezistenta este una pe termen scurt si normal ca nu a functionat.
Daca pivotul pe termen scurt ar fi fost desenat in felul urmator (linia albastra) atunci profitul ar fi fost cel marcat, in cel mai conservator caz, la linia ta de pivot (linia cenusie).
Radu a încercat să disece piața din perspectiva "greucenilor". Nu este de neglijat comportamentul acestora, ba dimpotrivă trebuie studiat și înțeles temeinic. Pentru ca un trader de retail să aibă o rată de succes pozitivă trebuie să înțeleagă mai ales modul în care analiza tehnică ne poate juca feste... controlate de "greuceni". Îl felicit pentru articol și aștept continuarea expunerii.
Radu a încercat să disece piața din perspectiva "greucenilor". Nu este de neglijat comportamentul acestora, ba dimpotrivă trebuie studiat și înțeles temeinic. Pentru ca un trader de retail să aibă o rată de succes pozitivă trebuie să înțeleagă mai ales modul în care analiza tehnică ne poate juca feste... controlate de "greuceni". Îl felicit pentru articol și aștept continuarea expunerii.
Cu atat mai mult, "greucenii" cum ii numiti voi - nu cred ca analizeaza din punctul de vedere a unui suport/rezistenta aflat la 500 de pips mai jos, ci cele cu adevarat importante, poate 1000 sau 2000 de pips, acolo unde buy-erii care incearca sa cumpere sunt dizolvati la propriu si care, in cazul eur/usd-ului se afla mult mai in jos. Este perspectiva sa si o respectam - normal. Printre analizele brokerilor, traderilor cat si a celorlalte entitati implicate in piata valutara, din ce am vazut pana acum, foarte putini categorisesc nivelurile de suport si rezistenta, respectiv pivot, as zice sub 1% fara sa ma hazardez.Totul tine de optica.
si big boys au s/r lor insa fundamentarea acestora nu tine atit de AT cit de AF.
noi folosim AT deoarece mergem in general pe PA care este rezultatul miscarilor market maker-ilor. noi nu facem piata si nici nu o prezicem, ci doar imitam ce fac altii mai banosi si mai informati.
Printre analizele brokerilor, traderilor cat si a celorlalte entitati implicate in piata valutara, din ce am vazut pana acum, foarte putini categorisesc nivelurile de suport si rezistenta, respectiv pivot, as zice sub 1% fara sa ma hazardez.Totul tine de optica.
Aici te înșeli. Nivelurile S/R sunt ABC-ul forexului și nu sunt exacte, ci sunt zone....mai mici sau mai mari, în funcție de TF-ul avut în vedere. Dacă nu le vezi desenate pe chart-urile analiștilor...nu înseamnă că nu sunt folosite.
Sunt de acord cu big boys dar ei nu cred ca au aceleasi S/R ca si noi, ei LE AU pe ale noastre, noi le formam cu SL (stop-loss)-urile noastre. Cum am fost noi invatati (retail traders)? Daca vedem un break-out (indiferent daca e s/r, minima, maxima sau trendline) cumparam/vindem si punem SL la ultimul low/high. Exemplul care l-a postat Radu. Normal ca EURUSD a avut o cadere ca sa loveasca SL-ul celor care au cumparat tarziu. Daca sunt destui de multi care cumpara la acel nivel si isi pun SL la ultima minima, altii mai curajosi la penultima (discutia TF-urilor), acel SL se vede pe market depth-ul celor mari. Ce credeti ca fac ei? Cumpara la 1.45 sau vand masiv pana la SL-urile celor mici ca sa cumpere ei ieftin? Pana la urma forexul se rezuma la a cumpara ieftin si vinde scump. S-ar putea sa gresesc, este doar parerea mea personala. Am atasat o imagine ca si exemplu.
Foarte interesant articolul . Sa lasam omul sa-si termine expunerea si abia mai apoi sa ne dam cu parerea. A si spus de fapt ca este abia partea I . Interpretarea unui s/r difera de la trader la trader si de la strategie la strategie . Eu unul sint curios de parerea omului si pana una alta este interesanta . Eu de ex, folosesc elliot si la mine s/r nu exista decat la inchiderea unui patern. Doar pe ele le urmaresc . Altii in functie de strategia si tf-ul pe care lucreaza. Multumesc omului ca a gasit de cuviinta sa-si posteze pe acest forum ideile lui.
@zoli - daca face break out nu este necesar sa intri chiar atunci ci poti astepta confirmarea. eu, de exemplu, astept retestarea aceluiasi nivel de s/r si de multe ori am vazut spargeri false de care am scapat tocmai ptr ca am asteptat retestarea. pe de alta parte, vei pierde spargerile puternice care te duc in viteza la urmatorul s/r insa acestea sunt rare.
... FOREX - FX: Piaţa de tranzacţionare a valutelor. Piaţa FOREX este cea mai mare şi cea mai lichidă piaţă cu un volum mediu ce depăşeste 2 mii de miliarde de dolari pe zi şi include toate valutele din lume.
...
Nici una din informaţiile publicate pe acest site nu sunt menite a fi sfaturi pentru investiţii financiare.
Opiniile exprimate sunt cele ale respectivilor autori şi nu reprezintă punctul de vedere al www.FxTrader.ro.