Săptămâna trecută, ProfesoreE a deschis un thread pe forum intitulat „
forex ca şi job...”. Threadul a devenit foarte popular în scurt timp şi a generat o discuţie contructivă în care mulţi membri s-au implicat.
După ce am povestit o vreme pe acel thread, mi-am dat seama că nu prea mulţi ţin un jurnal de trading. Acest lucru m-a surprins pentru că un jurnal de trading mi se pare esenţial pt această activitate. Este esenţial pentru că doar printr-un jurnal poţi şti când îţi vei dubla contul şi unde vei fi tu în 5 ani trazacţionând FOREX în felul în care tranzacţionezi. Cu alte cuvinte, trebuie să cunoşti rezultatul inainte să te apuci. Precum la un job trebuie să şti cât vei lua la sfârşitul lunii înainte să te apuci de acel job. La fel şi în trading, trebuie să şti de la început dacă şi cât poţi câştiga înainte să te apuci să tranzacţionezi FOREX.
Întradevăr nu poţi şti cu exactitate când îţi vei dubla contul, dar poţi şti cu o oarecare aproximare. Folosind un jurnal poţi să îţi calculezi EXPECTANŢA, adică la ce să te aştepţi de la fiecare trade. Expectanţa se calculează după următoarea formulă:
Expectanţa = (PC x CM) – (PP x PM)
PC = Probabilitatea de câştig;
CM = Câştig Mediu;
PP = Probabilitatea de pierdere;
PM = Pierderea medie;
Având calculată Expectanţa, aceasta se poate înmulţi cu numărul mediu de trade-uri pe lună şi afli cât e expectanţa pe lună. De aici poţi afla care este expectanţa ta pe un an, 2, 5, sau 10 ani de zile. Doar atunci vei şti dacă poţi să tranzacţionezi FOREX ca şi job... (sau varianta preferată de mine: să tranzacţionezi FOREX ca şi business).
Toate aceste variabile le poţi afla din propriul jurnal de trading. Pardon, le poţi afla
DOAR din propriul jurnal de trading! Cu cât mai "gros" şi mai vechi ţi jurnalul cu atât poţi să îţi calculezi expectanţa mai exact.
Expectanţa cazinourilor este cunoscută şi este opusul expectanţei jucătorului în Cazino. Folosind formula de mai sus, expectanţa jucătorului în cazino pentru fiecare 1$ jucat este:
-0.064 = (0.026 x $35) – (0.974 x $1)
Unde:
PC = 2.6%;
CM = $35;
PP = 97.4%;
PM = $1;
Adică pentru fiecare $1 jucat, jucătorul pierde 6.4 cenţi.
Cazionul ştie că are o expectanţă pozitivă, adică jucatorul are o expectanţă negativă, aşa că tot ce trebuie să facă ca să facă bani e să aibă jucători care să joace.
La fel şi traderul trebuie să îşi ştie expectantă pentru a şti unde ajunge cu această activitatea. În plus, traderul ştie ce trebuie să facă să îşi imbunătăţească expectantă.
Un jurnal e uşor de ţinut, mai ales acum că sunt atâte servicii care îţi calculează aceste variabile automat. Myfxbool.com e unul dintre aceste servicii. Eu prefer totuşi old fashion way, imi listez toate trade-urile şi imi păstrez graficele intr-un dosar. Fiecare cu preferinţele lui.
~#~
Bonus doar pentru abonaţii la newsletter: Link la video-ul de 2 ore "Back to Basic trading".