Discuţia "Nivele SR, partea I - Retragerile Fibonacci" din forumul Articole; M-am gândit să scriu o serie de articole tehnice destinate începătorilor despre identificarea nivelelor de ...
M-am gândit să scriu o serie de articole tehnice destinate începătorilor despre identificarea nivelelor de suport şi rezistenţă.
Subiectul articolului de azi e despre retragerile fibonacci (fibonacci retracements).
Termenul fibonacci vine de la numele matematicianului care a inventat faimoasa serie matematică. Secvenţa începe cu 1 şi fiecare număr este rezultat din adunarea precedentelor două:
Citat:
1+1 = 2
1+2 = 3
2+3 = 5
3+5 = 8
...
Seria continuând la infinit: 1,1,2,5,8,13,21,34,55,89,144 etc.
Ce este interesant la această serie, dacă luăm oricare numere adiacente din serie şi împărţim numărul mai mic la cel mai mare valoarea obţinută tinde către 0,618. De exemplu 34/55 = 0,618181 iar 55/89 = 0,617977 etc.
Alte numere importante care derivă din 0,618 sunt 0,382 (care este 0,618 înmulţit cu el însuşi, 0,618 x 0,618 = 0,382) şi 0,786 (care este rădăcina pătrată din 0.618).
Foarte important pentru este şi 0,5 a cărui legătură cu seria fibonacci e discutabilă. Totuşi daca împărţim al doilea număr din serie cu al treilea obţinem 0,5 (1/2 = 0,5). Discutabil, dar ca si definiţie nu are mare importanţă pentru noi.
Cum sunt folosite numerele de mai sus pentru identificarea nivelelor de suport şi rezistenţă?
Daca luăm orice swing din grafic şi aplicăm numerele de mai sus ca procent din acel swing atunci rezultă nivele de suport si rezistenţă.
Din experienţa mea cele mai importante nivele fibonacci sunt retragerile 0,618 si 0,5. În continuare exemplific prin graficul curent NZDUSD H4.
Swing-ul din 27 Octombrie - 04 Noiembrie, preţul a găsit suport la Retragerea 0,618.
După care preţul începe să urce şi găseşte rezistenţă la retragerea 0,618 din swingul 04 Noiembrie - 17 Noiembrie.
Din rezistenţa de mai sus preţul coboară şi se opreşte la Retragerea 0,618 din swingul 17 Noiembrie - 22 Noiembrie.
Câteva observaţii din experienţa mea:
Preţul nu inversează "la pip". Tot în exemplul de mai sus primele două retrageri nu au atins 0,618 dar au fost "în zonă".
Toată zona dintre 0,5 şi 0,618 poate fi considerată o întreagă zonă unde preţul poate întoarce.
Este doar o tehnică, nu o strategie de tranzacţionare. Dar poate fi un puternic aliat dacă se aplică în întregul context al pieţei (care e trendul? mai există alte nivele de SR în zonă?)
-EW privit strict dpdvd literar al cuvantului este o teorie/strategie de tranzactionare ca oricare alta,acceptata sau nu......privita in amanunt,e o strategie ce cuprinde multe tehnici de tranzactionare si pe care multi le folosesc separat,inclusiv ce practica majoritatea pe acest forum(S/R-urile),strategie ce a gasit o corelare si reguli de dezvoltare intre aceste tehnici,ce pune in evidenta,in cele din urma,psihologia si actiunea maselor...privit strict literar,nu va fi niciodata inteleasa,in adevaratul sens al acesteia,teoria
-poate ca autorul a facut o "gresala"facand prea multa referire la EW...privit dpdvd a PA,pretul consolideaza/retrage intr-un pattern specific(wedge,flag,123/abc,S/R-uri...etc) dupa care urmeaza o miscare impulsiva,iar relatiile fibo se respecta intocmai indiferent din ce "ograda" privim actiunea....imo,este o carte despre fibo ce merita citita
nivelele fibo sunt f importante mai ales cele daily si wekly plus clusterele fibo.dar la fel de important este volumul de tranzactie si price action.atunci ai o imagine mult mai ampla a cea ce se intimpla pe piata.
fibo este important daca il desenezi la fel ca majoritatea traderilor. iar asta nu o poti cunoaste niciodata in timp real. daca te uiti pe istoric pare simplu si logic insa nu este asa daca vrei sa aplici fibo in timp real.
insa eu sunt recunoscut ptr faptul ca neg insasi existenta lui fibo si EW ca semnale de trading
fibo il trasezi la ceva concret ce ai in piata,n-ai ce sa anticipezi decat nivelul miscarii in curs in raport cu cu cea pe care ai trasat fibo.....sunt lucruri total diferite ca de altfel si faptul ca,nici pomeneala ca fibo sau EW sunt semnale de tradind.....asa ca,no offence,indiferent de parere pozitiva/negativa ar trebui sa avem cat de cat habar despre "ce-i vorba in propozitie"...parerea mea
da-mi un exemplu de fibo tras la ceva concret si eu iti ofer inca o varianta rezonabila de a trage fibo. un exemplu clasic - unii trag fibo pe D1 si altii pe W. care din ei au dreptate? depinde de numarul celor aleg o varianta sau celalta. daca fibo ar fi matematica, toti ar cistiga sau toti ar urmari un nivel anume. Insa nici cei care il folosesc nu sunt siguri daca este 62 sau 38 sau...
Acum nu-l mai folosesc ca şi entry dar mai demult îl foloseam şi aveam trade-uri profitabile. O fi fost noroc că luam chiar trade-urile care picau pe confluenţa dintre fibo şi SR? Se poate
Depinde de metoda fiecăruia. Poate fi folosit cel puţin ca un filtru în plus.
ca si exemplu..trasat pe un swing concret/incheiat nu ai ce sa anticipezi decat pe cel in curs asa cum am spus.... cum folosesti s/r-uri weekly ,daily etc. asa se foloseste si fibo....simplu....si nici un nivel nu-i batut in cuie,asa ca nu stiu de ce avem "asteptari" concrete si exacte fata de ceva care este relativ in ORICE sistem de tranzactionare si are caracter ORIENTATIV....intamplator sau nu,in graficul atasat,nivelele fibo sunt si in aproprierea su unor s/r weekly/monthly
in schimb, s/r au sustinere practica mai mare decit fibo deoarece au un istoric in spate care le sustine - relativ, evident - importanta. adica au mai fost testate, respectate, etc etc in schimb fibo nu are un asemenea istoric, el se calculeaza doar la prezent.
categoric,se raporteaza la anticiparea miscarii prezente raportata la cea anterior incheiata care este concreta si ai carei parametrii( high/low) sunt evidenti....nu avem ce sa trasam fibo luand alte repere din swing-ul respectiv sau pe o miscare in curs de evolutie,si evident ca valorile pot diferii intre un grafic weekly/monthly/daily sau i-day,tocmai de aceea este si notiunea de cluster fibo.....o zona in care se suprapun mai multe nivele importante(in opinia mea 61.8 si 38.2,sau derivate ale acestora pe extensii)de pe tf-uri diferite....si repet,au caracter orientativ si privit dpdvd procentual ca relatie intre swing-uri,insa un instrument care nu cred ca ar tr. sa lipseasca din "arsenalul"nici unui trader
... FOREX - FX: Piaţa de tranzacţionare a valutelor. Piaţa FOREX este cea mai mare şi cea mai lichidă piaţă cu un volum mediu ce depăşeste 2 mii de miliarde de dolari pe zi şi include toate valutele din lume.
...
Nici una din informaţiile publicate pe acest site nu sunt menite a fi sfaturi pentru investiţii financiare.
Opiniile exprimate sunt cele ale respectivilor autori şi nu reprezintă punctul de vedere al www.FxTrader.ro.