Hammers, Shooting Stars, Outside Bars sunt modele de lumânări considerate ca potenţiale prevestitoare de inversare a trendului curent. Dacă e ceva misterios la lumânările astea e doar numele lor, în rest oricum le privim ele reprezintă o respingere clară a preţului.
Să luăm SS-ul (Shooting Star-ul) de mai jos de pe Daily. Dacă ne uităm pe un timeframe mai jos, pe H4, se vede cum preţul a deschis jos a urcat în sus iar la a 3-a lumânare a fost respins. Următoarele lumânări au continuat pe directia bearish astfel că lumânarea de pe Daily a închis ca un SS cât se poate de frumos.
Să luăm altă lumânare de pe Daily, la prima vedere nu pare o lumânare de inversare. Dar sa schimbăm pe H4, vedem cum deschide jos, a doua lumânare reprezintă respingerea de preţ. Până aici e relativ la fel cu SS-ul de mai sus dar situaţia e schimbată de ultima lumânare care închide destul de sus astfel că pe Daily apare acea lumânare neutră.
De multe ori am văzut lumânări de inversare pe alte platforme dar pe a mea apărea ca lumânare neutră. În momentele când nu e clar ce se întâmplă lucrurile devin mai limpezi pe timeframe-ul mai mic. Dacâ pe timeframe-ul mai mic respingerea e evidentă - lumânări mari de momentum - atunci aproape nu contează cum închide lumânarea de pe timeframe-ul mai mare.
Un exemplu recent, lumânarea Daily din 3 Iunie de pe NZDUSD, preţul pare respins în jos dar a închis mult mai sus decât optim şi nu arată a SS.
Dar după ce schimbăm pe H4 respingerea e mult mai clară. Primele 3 lumânări închid in sus dar următoarele două sunt bearish de momentum mare şi le încadrează pe cele 3.
Ultima lumănare închide în sus şi e cea care invalidează SS-ul de pe Daily. Dar daca punem ultima lumânare în tot contextul e posibil să fie doar o retragere. Ceea ce a şi fost când low-ul zilei a fost spart a doua zi.
Cred că e o metodă bună de confirmare sau clarificare a lumânărilor de pe Daily. Dacă deschiderea şi închiderea lumânărilor Daily era una singură, cum e la BVB de exemplu, atunci pattern-ul de pe Daily avea mult mai multă greutate pentru că toată lumea vedea acelaşi Open şi Close. Dar cum nu e aşa Open-ul şi Close-ul zilelor nu e la fel de important.