Ma uitam azi pe blogul lui Steve Griffiths si mi-am amintit de un concept despre care doream sa amintesc. E vorba despre natura ciclica a tradingului (
MTPredictor Blog: The Cyclical Nature of Trading), adica perioadele de castiguri consistente sunt inevitabil urmate de perioade in care pierderile sunt mai proeminente decat castigurile.
Tradingul pare rupt din rai in momentele cand castigurile sunt consistente si consecutive. Avem impresia ca sistemul de tranzactionare e perfect, iar noi traderii suntem invincibili.
Dar inevitabil urmeaza o perioada in care pierderile se aduna si traderul incepator incepe sa se indoiasca de valabilitatea sistemului si mai rau, cu gandul la profiturile consistente dinainte incearca sa recupereze fortat terenul pierdut si intra aiurea in tradeuri dar piata il readuce repede cu picioarele (si cu contul) pe pamanat.
Cred ca tot timpul trebuie sa avem in minte ca dupa perioade cu castiguri consistente urmeaza si perioada cu pierderi sau si mai bine cu castiguri neglijabile, asta e natura pietei, nu suntem noi de vina, nici sistemul nu are nici o vina daca constientizam ca nici un setup nu e perfect si intr-un final o sa avem o serie de pierderi consecutive.
La fel, cand suntem prinsi in mijlocul tradeurilor pierzatoare trebuie sa tinem minte ca asa e piata in acest moment si nu avem ce face dar daca sistemul are un edge real atunci o sa trecem cu bine peste aceasta perioada mai neagra intr-o noua perioada castigatoare.